Taivasmaisemia, 2010
Loading…

Maiju Ahlgrén: Taivasmaisemia, 2010

Valmistumisvuosi: 2010
Tekniikka: Maalaus
Avainsanat: Maiju Ahlgrén, Taivasmaisemia, tilaustyö, Kontulan vanhustenkeskus, 2010
Teos on tehty tilauksesta Kontulan vanhustenkeskukseen.
Siellä on nk. Hiljainen tila,joka on tunnustukseton tila. Tilassa voidaan viettää hiljentymishetkiä, musiikkitilaisuuksia, siunauksia, juhlia jne.

Teos muodostuu tilan takaseinällä olevasta alttarimaalauksesta sekä kolmen maalauksen sarjasta, jotka ovat Hiljaisen tilan eteisaulassa.

Maalauksissa on taivasmaisemia ja pilvimuodostelmia. Tapahtumat taivaalla toimivatkin kokijan tunnetilojen tulkkeina. Näin kuvien avulla voi avata tilaa tunteille ja tuntemuksille.

Alttarin sininen taivas rinnastuu vapauteen ja avaraan psyykkiseen tilaan. Alttarimaalauksen kohdalla voisi ajatella makaavansa kesäniityllä ja antavansa ajan ja pilvien kulkea. Hetkenä, jolloin voi vain olla. Maalauksen sinitaivas voi toimia myös katoavaisuuden ilmentymänä. Pilvet uivat näkökenttään, haihtuvat ja alkavat taas kasautua.

Alttarimaalauksen kehys on viittaus vanhoihin puisiin alttarimaalauksiin, joissa maalauksen kaareva yläreuna on kuvannut taivaankaarta. Kehyksen keskustassa on aukko 43 cm x 99 cm kokoiselle pilvimaalaukselle.

Hiljaisen tilan eteisaulassa on kolmen pienen pilvimaalauksen sarja. Maalaukset ovat kooltaan a´26 cm x 42 cm. Maalaukset johdattavat tilaan ja hyvästelevät tilasta lähtijän. Maalausten sarja on upotettu eteisaulan seinäpintaan kuten edellä selostettu alttarimaalauskin.

Maalaukset on toteutettu pigmenttivärein silkille.

Teoksen on tilannut Helsingin Taidemuseo prosenttihankkeena ja se on julkistettu 5.5.2010 Kontulassa, Helsingissä.

Lisäkuvat teoksesta

Lisäkuva teoksesta