Pehmeähavuinen metsä
Loading…

Markus Tuormaa: Pehmeähavuinen metsä

Metsässä tehty maalausrituaali, joka esitetään näyttelyssä venetsiantärpättiä sisältävän purkin ja tekstin kautta, 2014.

Teokseen sisältyvä teksti:

Venetsiantärpättiä käytetään öljyvärimaalauksessa maalausnesteen osana. Se vaikuttaa värin maalauksellisuuteen tekemällä öljymaalista tahmeampaa. Venetsiantärpätti on lehtikuusen pihkaa.

Lehtikuusi kasvaa Suomessa vain istutettuna. Lapsuudenkotini pihalla kasvoi suuri lehtikuusi, joka oli joskus istutettu laivanrakennusta varten. Tuota puuta ei kuitenkaan ole koskaan käytetty laivanrakennukseen vaan se on saanut kasvaa yhä suuremmaksi. Lapsena ihastuin sen karheaan uurteiseen kaarnaan, pehmeisiin neulasiin ja punaisiin kukkiin. Söin neulasia keväisin. Muistan niiden maun ja tuoksun. Katselin ylös suureen puuhun. Oksien pöheikkö jatkui loputtomiin ja se näytti pehmeältä.

Olen haaveillut pääseäni joskus luonnonvaraiseen lehtikuusimetsään. Maalaan tuon metsän.

Kuljen kostean sulkasammalen yli, ohi kuivien, naavaisten kuusenoksien. Astelen yli sammalen peittämien runkojen, joista vain oksat nousevat vielä maasta. Kivien päällä kasvaa tuuheaa ketunliekoa. Kuusten havut huojuvat jossain korkealla.
Pysähdyn yhden kuusen juurelle. Sillä on monta oksaa aivan alhaalla. Kastan siveltimeni venetsiantärpättiin; maalaan kuusenoksaan lehtikuusenpihkaa. Pihka loistaa metsän pohjalle pääsevässä valossa kirkkaana, valuu hiukan oksalta, mutta ei putoa. Suljen silmäni, haistan, kuuntelen tuulen huminaa.
Kierrän vähitellen puun, maalaan lehtikuusenpihkaa jokaiseen oksaan johon yletän, haistan jokaista oksaa ja kuuntelen miten tuoksu muuttaa kuusten huminan lehtikuusimetsän pehmeiden havujen huojunnaksi.