Metsänsisus
Loading…

Markus Tuormaa: Metsänsisus

kuusenpihka, luonnonvalo, 2011
Puun taju -näyttely, Promenadigalleria, Hyvinkää

Maalaan kuusenpihkalla ikkunoihin vanhassa puutalossa, joka on joskus ollut jonkun koti. Pienessä ullakkohuoneessa maalaus saa havupesän luonteen. Pihkan värjäämä valo ympäröi ihmisen samalla tavalla kuin metsä tai tuuheahavuinen kuusi. 1800-luvulta on paljon metsänsisukseksi tai metsänsisustaksi nimettyjä maalauksia, joissa katsojalle välittyy kokemus puiden alla olosta. Nimesin pihkalla maalaamani työn Metsänsisukseksi, sillä koen tuon nimen sisältävän tunteen metsän ympäröimänä olemisesta.

Tämän maalaus voi kuvata myös kotikuusta, puuta, joka suojelee kotia. Kotikuuseen liittyy vanha ajatus, joka kuuluu: ”sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto”. Tuo lausahdus kuvastaa sidettä paikkaan. Kuusen tuominen maalauksena tähän huoneeseen merkitsee kotikuusen tavoin sidettä paikkaan, maahan painuvia juuria.

Pihka on maalia, joka muuttuu. Kuusen rungolla valuva tuore pihka on vaaleaa, lähes väritöntä. Metsässä se voi näyttää joskus jopa sinertävältä. Vähitellen pihka kuivuu ja kovettuu kokkareiksi rungolle. Kuivettunut pihka on tummempaa, keltaisempaa, ruskeampaa. Tuoreella pihkalla voi maalata ohuita sitruunankeltaisia lasuureja; vanhalla pihkalla maalatessa väri on tummempi, kullankeltainen tai lämpimän ruskea. Olen maalannut tällä samalla pihkalla jo aiemmin ja pihka on vanhentunut maalatessani. Nyt se kaikki on kullankeltaista, ruskeaa.

Maalaan samaa aihetta, metsänsisustaa, niin kuin 1800-luvun maisemamaalaritkin mutta maalini on toisenlaista. En vie maalia metsään tehdäkseni siellä luonnoksia, jotka toisin työhuoneelleni, vaan kerään maalin metsästä ja tuon sen taloon, huoneeseen, sisälle. Metsässä ollessani koen usein, että metsä itse on maalaus. Voin vaeltaa metsässä samalla tavoin kuin miten katseeni vaeltaa maalauksen pinnassa. Keräämällä pihkaa ja maalaamalla sen huoneen ikkunoihin olen tuonut metsän maalauksena sisälle, metsänsisustan huoneen sisustaan. Vanhojen maalausten nimi metsänsisusta on ruotsinkielisessä muodossaan skogsinteriör. Tuossa nimessä on samanaikaisesti maisema ja sisätila, metsäkuva ja huonekuva.